úterý 24. října 2017

Pletení svetrů s Kate Davies - průběžná zpráva část 2.

Foto: Kate Davies


Po upletení těla a rukávů svetru....

se dostáváme k spojení těchto částí na jedno lanko  a nyní již pokračujeme v pletení do kruhu v části sedla.  U svetrů Cockatoo Brae i Epistrophy následuje několik řad hladce a poté raglánové ujímání.





U Cockatoo Brae následuje tvarování sedla pomocí zkrácených řad - tím docílíme toho, že  se sedlo mírně sklopí dopředu a výstřih mírně spadne. protože následuje pruh z vyplétaným vzorem, jsou zkrácené řady vedeny až do přední části a sedlo se mírně zvedlo jako celek.

V návodu jsou přidáný zkrácené řady, zde přidáno 8 řad, s použítím metody "japonských zkrácených řad", na fotce před uzavřením děr.



V návodu Epistrophy nejsou použité zkrácené řady, což způsobí hodně vysokou část svetru u krku, sedlo by zasahovalo až k němu. Abychom se tomu vyhnuly, použijeme zkrácené řady, které nám zvednou zadní část svetru a tím posunou přední část dolů.

Použila jsem 4 "japonské" zkrácené řady, otáčela jsem 3 oka před poslední "dírkou" (která vznikne v místě otočení).

Po dopletení je potřeba uzavřít "dírky" po zkrácených řadách:
Uzavřené zkrácené řady na jedné straně
U obou svetrů při uzavírání zkrácených řad v kruhu narazíme v druhé části na menší technický problém - kdy je dírka před vláknem s přízí, při uzavření postupujeme takto (autorka Ysolda Teague):
dopleteme k 1 oku před dírkou, sejmeme toto oko hladce, umístíme vlákno ze zkrácených řad na pravou jehlici a levou jehlicí tato dvě vlákna spleteme jako při zkratce "sejmout, sejmout, hladce".
Uzavření není tak úhledné jako na druhé straně, blokováním svetru se stav zlepší.


A nyní již zbývá ta nejzábavnější část celého svetru a tou je vyplétané sedlo - vzhůru do něj:-)
Foto: Kate Davies

1 komentář:

  1. Za tohle Vám moc děkuji! Sama jsem teprve na začátku svojí Asty Sollilji (musela jsem párat, neboť jsem přes pohodový vzorek měla nakonec svetr moc široký), takže se mě sedlo ještě ani zdaleka netýká, přesto by mě zajímalo, jak je to s počtem zkrácených řad. Pokud jsem správně pochopila, v návodu k mému svetru se píše jen o jedné. Myslíte, že to stačí? Mockrát děkuji za Váš názor. S pozdravem Olga

    OdpovědětVymazat