středa 4. října 2017

Praní a údržba přízí


Údržba a praní pletených výrobků je nutnou součástí života pletařky.-). 

V našem eshopu najdete příze, které je nutné prát v ruce, ale i příze, které lze prát v pračce s programem na vlnu - s tzv. úpravou superwash (příze je při výrobním procesu upravena tak, aby neplstnatěla, je zbavena části lanolinu)

Informace k praní je uvedena u každého klubíčka či přadena na štítku či etiketě.


Vlněné sestry perou všechny pletené projekty v ruce, kromě ponožek.
 Pro praní doporučujeme přípravky určené pro praní vlny - na trhu je jich řada. Nám se velmi osvědčil Wool Balsam od české firmy Ekomarket - je to koncentrovaný lanolin s příjemnou vůní, který má i širší využití v domácnosti. Chrání Vaše prádlo z přírodní vlny, přírodního vlasu, pletené zboží, jemné textilie, povlečení, deky, záclony atd. Díky obsahu lanolinu čistí jemně a důkladně, nemění tvar ani barvu prádla, desinfikuje a prádlo také svěže voní. Dle údajů výrobce se dá využít i jako kosmetika.


 Můžete ho nyní zakoupit i v našem showroomu:-)


Přehled přízí v eshopu Vlněných sester dle druhu údržby:

Příze superwash:

Lang Yarns: Jawoll, Jawoll Magic, Jawoll Magic Dégradé, Mille Colori Socks&Lace, Mille Colori Baby

Schoppel Wolle: Crazy Zauberball, Zauberball, Zauberball 100, Laceball, Laceball 100, Admiral Cat Print
Rowan: Pure Wool
Fyberspates: Vivacious 4 Ply, Scrumptious 4 Ply, Gleem Lace
Malabrigo: Arroyo, Rios, Sock, Mechita
Rosy Green Wool: Cheeky Merino Joy
Scheepjes: Invicta Color

Příze pro praní v ruce:

Ístex: vše
Noro: vše
Wollelfe: vše
Fyberspates: Scrumptious Lace
Malabrigo: Silky Merino, Rasta, Dos Tierras, Lace, Merino Worsted,
Jamieson&Smith: 2 Ply Jumper Weight
Rowan: Felted Tweed DK, Felted Tweed Aran, Fine Lace, Kid Classic, Kidsilk Haze
Schoppel Wolle: Gradient, Reagge
Martin´s Lab - přestože je materiál někdy s úpravou superwash, výrobce doporučuje prát šetrně v ruce kvůli uchování barev

Jsou i příze, které nemají uvedenou úpravu superwash, ale na etiketě mají symbol jemného šetrného praní v pračce - např. Tosca Light, Mille Colori, Rowan Felted Tweed DK.


Důležité upozornění:
U přízí, které jsou barveny ručně - tzn. Malabrigo, Martin´s Lab, je třeba brát v potaz, že může dojít k mírnému pouštění barev. Toto hrozí především u červené, tmavě modré, žluté barvy.  Tento aspekt je třeba zohlednit především tehdy, když pleteme s přízemi bílých barev. V tom případě doporučujeme uplést si nejprve malý pruhovaný vzorek, který vypereme a ozkoušíme, zda do sebe barvy pouští. Pokud zjistíme že ano, přízi která pouští před pletením ustálíme v roztoku s octem.


Vyjádření firmy Malabrigo k tomuto problému:
The bleeding of colours such as blue, yellow and red is not very common, but it may happen when the yarns are combined with light colours such as the one your customer used. For these kind of projects, we recommend that customers soak the yarns with water and vinegar for a couple of hours before stating to knit. This would avoid the yarns bleeding later on. 

Pouštění barev, jako je modrá, žlutá a červená není obvyklé, ale může se stát, když pletete v kombinaci se světlými odstíny. Pro tyto typy projektů doporučujeme namočit přízi na několik hodin do roztoku vody a octa. To by mělo zabránit dalšímu zapouštění.




2 komentáře:

  1. Vlněnky, to jsou báječné rady pro všechny pletařky, hlavně začínající. Já pletu mnoho let a vždy jsem vše prala jedině v ruce a sušila volně rozprostřené. Faktem ale je, že dříve tak nádherné, kvalitní, ručně barvené příze nebyly k dostání a tak jsem ráda za vaše zkušenosti. Prací prostředek, který uvádíte si zkusím sehnat, zatím jsem dosud prala v Perwollu nebo v šamponu :o).
    Mějte krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý nápad na článek (hlavně pro zákazníky). Díky.

    OdpovědětVymazat