čtvrtek 26. října 2017

Dominance barev při pletení technikou "fair isle"

Čepice Scatness Tam od Kate Davies - příze Felted Tweed DK

Při pletení technikou "fair isle" metodou, kterou pletou Vlněné sestry - tedy, že jednu barvu si držíme klasickým způsobem v levé ruce a druhou barvu nahazujeme z pravé ruky "anglicky" se objevuje otázka barevné dominance. Znamená to, že existuje rozdíl ve výsledném vzhledu pleteniny v závislosti na tom, jakou barvu máte v levé ruce a jakou barvu máte v pravé ruce.




Jak vidíte na přiložených fotografiích, vzor je plnější a výraznější, pokud stabilně vedeme barvu vzoru v levé ruce a barvu pozadí v pravé ruce.
Můžeme to samozřejmě udělat i opačně, důležité tedy zřejmě je být v tom stálý a celou dobu vést příze stejně.

Může se to zdát jako maličkost, ale na výsledný efekt celého výrobku to může mít velký vliv.

Bohužel to jde proti metodě zaplétání, kterou používáme, když přeplétáme dlouhé úseky jednou barvou - v ten moment je třeba příze vystřídat.

Další informace včetně videonávodů k pletení technikou "fair isle" najdete zde:-)

Přejeme hodně krásně vypletených oček!

Čepice Saudade od Ysoldy Teague - příze Jamieson&Smith 2 Ply Jumepr Weight

11 komentářů:

  1. No právě si tak říkám, že zaplétám přízi v pravé ruce a příze teda střídám.....nikdy by mě nenapadlo, že je v tom, takový rozdíl....

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně ukázáno...:) Jenom je třeba podotknout, že dominance je samozřejmě možná (a pohodlná) i při držení obou přízí na levé ruce. A samozřejmě i při připlétání dlouhých úseků! (např. při 7okách pletu 3oka jednou barvou, prohodím přízi, upletu 1oko, prohodím přízi zpátky na správné místo, dopletu 3oka. To vše s oběma přízemi na levém prstu. Nevím jestli je to dost pochopitelné :D ). Taková metoda mě přijde o hodně přehlednější (a pro mě rychlejší), než tato napůl 'anlická', ale to je samozřejmě záležitost zvyku a cviku a preferencí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to možné, my nikomu naši metodu nevnucujeme, nám se osvědčila, takže pleteme takto a jinou metodu nevyhledáváme:-).

      Vymazat
    2. Jéé, to já nijak nemyslela zle, že by byla vaše metoda divná nebo něco :) Sto pletařek, sto metod :D Jen zmiňuji, že jde udržovat dominance i při připlétání, což se může leckdy hodit ;)

      Vymazat
  3. Pletu stejně jako vy, a právě nedávno jsem se zamýšlela nad tímto jevem, jen mě nenapadlo si to takto empiricky ověřit. Je pravda, že mám tendenci plést dosti volně a když pletu anglickou metodou, tak více utahuji. Dosud jsem vždy volila umístění přízí tak, že držím v levé ruce tu, která se momentálně v řadě vyskytuje hojněji, protože je to rychlejší, ale příště si na to budu dávat větší pozor, hlavně už začínám mít větší jistotu v držení příze pravou rukou, takže potom už začíná být jedno, kolik oček člověk uplete kterou barvou. Díky za super postřeh! Adéla

    OdpovědětVymazat
  4. To probereme o příštím víkendu :-) Já si totiž myslím, že se to takhle nedá napsat jako pravidlo, že to záleží, jak kdo kterou přízi utahuje. Já jsem vysledovala, že poslední dobou schválně vedu dosti volně přízi v pravé ruce (ve které držím CC barvu), takže mi spíše vylézá vzor a pozadí je v pozadí. :-) a někdo to můžu mít úplně jinak :-) LK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, určitě nětvrdíme, že to je na 100% ale máme tu zkušenost, že to takto platí, stejně jako i zahraniční designéři, např Ysolda http://blog.ysolda.com/ysolda-blog/2014/5/29/technique-thursday-colour-dominance; ted vyplétám svetr a je tam také takto doporučeno držet příze.... takže určitě to může být jinak, ale myslím si, že můžeme říct, že popisovaný postup lze doporučit. Určitě až člověk získá vlastní zkušenost, najde si svuj způsob, který bude odpovídat jeho technice pletení. O víkendu ahoj! :-)

      Vymazat
    2. Díky za odkaz na Ysoldu, teď jsem to teprve pochopila pořádně. Mám vypletené své první sedlo, předtím jsem vyplétala jen rukavice a čepice, na svetru je více vidět, jak která barva dominuje. Ještě ho nemám vyblokovaný, chybí mu jeden rukáv, tak potom to teprve uvidím pořádně. Asi budu muset začít rovnou další svetr se sedlem, abych nabyté vědomosti uplatnila :)

      Vymazat
  5. Nejpodstatnější u toho je, která z přízí je na rubu níž a která výš.

    OdpovědětVymazat
  6. Nezaleží na metodě pletení, ale jak už je napsáno v předchozím příspěvku,na tom jak se příze na rubu kříží.

    OdpovědětVymazat