pondělí 18. června 2018

Pleteme raglán z příze BC Garn Lino!




Často se nás ptáte, jak se plete ten raglán? V tomto příspěvku přinášíme návod na jednoduchý ráglánový top z příze BG Garn Lino pletený odshora.
Návod je pro velikost M/L - 42. / spotřeba 4 klubka.

Krok č. 1: Jako vždy při pletení tohoto typu oděvu, je nutné si udělat vzorek




Pokud nepleteme podle návodu, což je tento případ, určujeme si velikost jehlic podle toho, jak jsme spokojení s hustotou pleteniny, jak se nám to líbí. Já jsem upletla vzorek na jehlicích 3.5, ale pletenina byla moc průsvitná. Proto jsem přepletla na jehlicích 3 (Karbonz) a vzorek mi po vyprání vyšel 21 ok na 10 cm
Krok č. 2 - spočítáme si, kolik ok budeme nahazovat na průkrčník. Vycházíme z počtu ok na 10 cm, která nám vyšla na vzorku a z rozměrů průkrčníku, které si změříme buď na sobě nebo na nějakém oblíbeném svetru či topu. Obvod průkrčníku jsem si změřila na 50 cm, tudíž počet nahozených ok jsem určila na 105 ok.  


Krok č. 3 - rozvržení počtu ok na raglán a nahození. Počet ok je třeba rozdělit na tři části: přední díl, zadní díl a rukávy (+ můžeme počítat oka na raglánový šev). Počet ok zhruba rozdělíme na třetiny.
Začátek řady si umístíme doprostřed zadního dílu, značkovače umístíme při pletení první řady takto: hladce 18, umístím značkovač (uz), h1, uz, h16, uz, h1, uz, h33, uz, h1, uz, h16, uz, h1, uz, h18




Krok č. 4  tvarování průkrčníku pomocí zkrácených řad není nutné, ale je velmi užitečné a přínosné - pomocí těchto pár řad se vytvaruje průkrčník tak, aby v přední části trochu spadnul dolů a výstřih tak byl přirozeněji vedený pod krkem. Já jsem použila celkem 8 řad - otočení jsem dělala pomocí techniky japonských zkrácených řad.




Krok č. 5  - pleteme raglán.
Po tvarování průkrčníku pomocí zkrácených řad již pleteme dále raglán do kruhu. Přidáváme v každé 2. řadě 8 ok v místech, která jsme si označili značkovači. Přidáváme vždy před značkovačem a za druhým značkovačem, tak aby nám značkovače stále držely jen 1 oko. Metodu přidávání volíme dle vlastní libosti, dle toho, jak moc chceme, aby bylo přidávání viditelné, zdobné atd. Já jsem použila metodu přidávání za příčnou nit. - PH1P a PH1L

Řada 1: *h k zn, PH1P, sz, h1, sz, PH1L* opakujeme ještě třikrát,  h k zn
Řada 2: hladce

sz - sejmout značkovač
Pleteme řady 1 a 2  tak dlouho, až bude mít raglán požadovanou hloubku. Tu zjistíme měřením opět na sobě nebo na nějakém jiném svetru, topu. Já jsem pletla do délky 19 cm. Pletení si můžeme dát na dlouhé lanko (případně použít spojovač) a v průběhu pletení stále zkoušet.



Krok č. 6: oddělení rukávů a těla - když dosáhneme požadované hloubky raglánu, oddělíme rukávy na pomocnou přízi nebo lanko.


Zároveň musíme nahodit potřebný počet ok do podpaždí, abychom získaly třetí rozměr našeho topu. Já jsem nahodila 9 ok.
Oddělení rukávů a zahození pleteme tedy takto: h k zn, *odstraním značkovač (oz), h1, oz, následující oka až po zn přemístím pomocí jehly na pomocnou přízi, oz, umístím na přízi, oz, nahodím 9 ok*, přepletu hladce přední díl a opakuji **m hladce do konce řady.



Nyní si můžeme opět vyzkoušet, jak nám raglán sedí.
Dále pleteme hladce až do požadované délky.
Je možné si tělo topu tvarovat či ho mít rovný. Já jsem v místě pod prsy ubrala na každé straně celkem 6 ok - v rozmezí po 5ti řadách.





Přejeme krásné letní pletení!

10 komentářů:

  1. Dobrý den, díky za krásný přehledný návod, určitě hned vyzkouším. Chci se jen zeptat, ty zkrácené řady vedete až do rukávové části? Nikdy jsem takto nepletla, tak nevím v jak velkém rozsahu se mohou dělat. Moc děkuji za jakoukoliv pomoc a vysvětlení. Hezký den.
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, ano, vedla jsem je až tam, nicméně v návodech se setkáte s mnoha jinými možnostmi, někdy jsou vedeny až do předního dílu, nekdo je dělá jen na zádech.... jak je libo.

      Vymazat
    2. Děkujiy, tohle bude můj první raglán se zkrácenými řadami :-) Zatím mám zkušenost jen se So faded raglánem, díky za rozšíření obzorů :-))

      Vymazat
  2. Ty jo, to je len!! Jsem lapena! Díky za inspiraci a úlevu od počítání. Krásné dny, Mitíí

    OdpovědětVymazat
  3. Vlněnky, vy jste boží! Trefili jste se do toho, co potřebuji. Díky, díky, díky. Libuše

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za návod přišel v pravý čas,když mě došlo od vás bílé Lino.Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za objasnění. Ale zatím si netroufám,zdá se mi to moc složité. Neplánujete kurz pro úplné začátečníky v pletení raglánu? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  6. Holky, dekuju moc za fantasticky navod 😉

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za jasný návod, stále jsem tápala kolik zkrácených řad. A ted už konečně vím,že se přidávají oka ob řadu.j.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, Katko, pletu podle vašeho popisu zde tričko a jsem už téměř u konce. Mohu se zeptat, jaký způsob jste použila pro zakončení? Děkuji, Marie

    OdpovědětVymazat