čtvrtek 7. února 2019

Jak pleteme vzorky a jiná úskalí pletení svetrů


Při pletení svetrů vždy doporučujeme uplést si vzorek - tzn. kousek pleteniny, na které si vyzkoušíme, jak hustou pleteninu budeme s konkrétní velikostí jehlic mít. Každý pleteme jinak, jinou technikou utahujeme a tak se nelze spoléhat na doporučení jehlic od autora ani kamarádky. O pletení vzorků se můžete dovědět více na našem videu:



Protože se většina svetrů v současné době plete do kruhu na kruhové jehlici, je dobré si uvědomit, že vzorek bychom si měly udělat stejnou technikou, kterou budeme poté plést svetr. Tzn. že  pletenina bude jinak vypadat, když budeme plést svetr hladce do kruhu a nebo naplocho hladce jedním směrem a obrace zpátky. Při pletení obrace máme tendenci plést jinak než když pleteme pouze hladce, především jinak utahovat. To má vliv na výslednou pleteninu. Více se dozvíte na našem videu.

 

Při pletení svetrů od Caitlin Hunter, podle jejíchž návodů nyní pleteme KAL, je dobré si všimnout pozorně ještě jednoho termínu: angl. positive ease, česky překládáme volnost, nebo přídavek - Caitlin Hunter má u hodně návodu velkou volnost, tzn. že svetr je navržený o několik centimetrů větší, bude splývavý, volný a ne každému se takový střih hodí. Je tedy třeba si dobře promyslet zvolenou velikost a v případě, že chceme plést svetr více na tělo, vybrat  si velikost menší.

Pro inspiraci svetr Sipila, který je pletený ve velikosti S - v tomto případě je S velikost s obvodem prsou 117 cm, což by běžně odpovídalo spíše velikosti L/XL. 


Ať se Vám svetry dobře pletou!

3 komentáře:

  1. Děkuji za prima a poučný článek! Třeba si díky němu ještě více pletařek začne plést vzorky (nyní i do kruhu) nebo v případě menších projektů bude brát prvních 5 cm rukavic jako vzorek, upletený kousek vyblokuje a spočítá oka.

    Z mé zkušenosti plyne, že dosažení identického počtu ok a řad na 10 cm, není vždy snadné. Například ani při užití 3 mm jehlic a aran tloušťky nejsem schopná dosáhnout hustoty ok, kterou uvádí Jennifer Steingass u Dreymy. Navíc jsem s hustotou ok na vyblokovaném vzorku spokojená a tak si k ruce přizvu trojčlenku a spočítám si, kterou velikost mám plést, abych dosáhla vysněných rozměrů. (Tip na další informační a poučné okénko ;-))

    OdpovědětVymazat
  2. Zapomněla jsem se podepsat :-) Tak aby to nebyl anonym, dodávám, že jsem Marie Sušánková.

    OdpovědětVymazat
  3. Marie díky za komentář. Je to jasné, že člověk musí přepočítávat, jako třeba Kate Davies nebo Marie Wallin, to bychom musly plést na 1kách:-))

    OdpovědětVymazat