středa 21. března 2018

Zasílání balíků na Slovensko!




Přinášíme neveselou zprávu pro naše zákaznice ze Slovenska - bohužel nemůže nadále zasílat balíky z důvodu znění zákona o odpadech č. 79/2015. Velmi nás to mrzí.

30 komentářů:

  1. ??? Vaše luxusní nádherné příze jsou na Slovensku kvalifikovány jako odpad???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příze ne, ale obalový materiál, ve kterém se přadena posílají, je odpad, bohužel:-(

      Vymazat
    2. Bohuzel se tam mluvi i o zbozi, jako o odpadu,jak jsem to tak cetla 😔

      Vymazat
  2. 2. Keď podnikateľ dáva zákazníkom na tovar sáčky, musí sa predtým registrovať na ministerstve a väčšinou sa nevyhne ani plateniu poplatkov
    Povinnosti nikdy nemá ten podnikateľ, ktorý obal skutočne vyrobil.

    Zákon o odpadoch považuje za výrobcu obalov nie toho podnikateľa, ktorý skutočne priemyselne vyrobí sáčky, kartónové škatule alebo igelitové tašky, ale toho podnikateľa, ktorý ich dáva zákazníkom alebo do nich balí tovar pre zákazníkov. A všetky povinnosti samozrejme znáša tento obyčajný podnikateľ, ktorý obal v skutočnosti ani nevyrobil. V praxi je podľa zákona o odpadoch výrobcom obalov napríklad každý e-shop, ktorý tovar balí do kartónovej škatule; každé potraviny, ktoré zákazníkom ponúkajú sáčky na pečivo, ovocie a zeleninu; každá bagetéria alebo iný fast food, ktoré svoj výrobok zabalia kupujúcemu do papierového obalu; podnikateľ, ktorý na jarmoku čapuje pivo do plastových pohárov a mnoho iných.

    Všetci spomínaní podnikatelia musia byť podľa zákona o odpadoch ako výrobcovia obalov zapísaní na Ministerstve životného prostredia SR v „Registri výrobcov obalov“. Pred touto registráciou majú podnikatelia zakázané dávať zákazníkom na tovar sáčky, igelitové tašky, papierové vrecká, kartónové škatule a iné obaly. Na účely registrácie bude musieť podnikateľ vo väčšine prípadov uzatvoriť odplatnú zmluvu s odpadovou spoločnosťou. Navyše, podnikateľ si bude musieť overovať aj svojich dodávateľov, pretože ak si tí svoje povinnosti nesplnia, za určitých okolností ich zákon o odpadoch prenáša na kupujúceho podnikateľa.

    Podrobnejšie sa o týchto povinnostiach dočítate v článku Výrobca obalov môže byť aj bežný podnikateľ – aké má povinnosti.

    Toto je ďaľší z nezmyseľných zákonov,ktorý si skromne myslím, že žiaden prenádzkovateľ e-shopu na Slovensku nedodržiava...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesmyslné to je, ale my s tím nic nemůžeme udělat...

      Vymazat
  3. ale tovar sa dá bez problémov zasielať ako odosielateľ súkromná osoba...na tú sa žiaden zákon nevzťahuje. Myslím, že so zákazníčkami sa dá dohodnúť...Veď ktorá sa len tak vzdá týchto prenádherných priadzí???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel na to nemůžeme přistoupit, dodržovat předpisy musíme, ne je obcházet...

      Vymazat
  4. Podnikateľ nakupujúci tovar zo zahraničia sa stáva „výrobcom obalov“
    Podľa zákona o odpadoch je považovaný za tzv. „výrobcu obalov“ fyzická osoba – podnikateľ (napríklad živnostník) alebo právnická osoba (napríklad s.r.o.),

    Kto sa v praxi považuje za výrobcu obalov, ak dováža tovar v obaloch zo zahraničia?
    V praxi bude patriť medzi výrobcov obalov každý podnikateľ, ktorý si nejaký tovar v obale objedná alebo dovezie priamo zo zahraničia. Dôvodom je, že väčšina tovarov je zabalených v obaloch, a ak ich podnikateľ nadobudne zo zahraničia, stáva sa výrobcom obalov. Výrobcom obalov je tak napríklad aj akákoľvek firma, ktorá si objedná tlačiareň, počítač alebo externý disk zo zahraničného e-shopu na vlastné použitie, pretože je to pre ňu lacnejšie.





    Povinnosti podnikateľov, ktorí nakupujú tovar v obaloch zo zahraničia
    Jednou zo základných povinností podnikateľa, ktorý sa z dôvodu dovozu tovaru v obale zo zahraničia stáva výrobcom obalov, je povinnosť sa ešte pred uskutočnením samotného nákupu registrovať na Ministerstve životného prostredia Slovenskej republiky. Inak mu hrozí pokuta od 1 200 do 120 000 eur. Na základe žiadosti bude podnikateľ zapísaný do Registra výrobcov obalov. Na účely povinnej registrácie však bude musieť podnikateľ preukázať splnenie ďalšej veľmi dôležitej povinnosti. Podnikateľ – výrobca obalov je podľa zákona o odpadoch povinný (okrem iného) zabezpečiť aj zber, prepravu, zhodnocovanie a recykláciu odpadov pochádzajúcich z obalov, ktoré uviedol na trh alebo distribuoval. Za nesplnenie tejto povinnosti hrozí pokuta od 2 000 do 250 000 eur.

    Túto povinnosť si môže podnikateľ plniť sám alebo prostredníctvom špecializovanej firmy. Individuálne len vtedy, ak odpad z obalov ním uvedených na trh alebo do distribúcie nebude súčasťou komunálneho odpadu a aj to musí podnikateľ preukázať. V zákone o odpadoch sa totižto vychádza z fikcie, že všetky obaly budú po ich spotrebe tvoriť súčasť komunálnych odpadov, ak podnikateľ nepreukáže opak. Podľa definície komunálneho odpadu v § 80 zákona o odpadoch nie je možné všeobecne povedať, u ktorých podnikateľov obaly nebudú súčasťou komunálneho odpadu. „Posúdenie toho, čo je alebo nie je komunálnym odpadom, kto je jeho pôvodcom a akú má táto osoba zodpovednosť, bude vždy závisieť od konkrétnych okolností prípadu,“ spresňuje Tomáš Vavro z advokátskej kancelárie Vozáb & Co. Pre väčšinu podnikateľov bude jedinou možnosťou uzatvoriť odplatnú zmluvu s firmou zaoberajúcou sa spracovaním odpadov z obalov s povolením od Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky a zapísanou v registri týchto firiem. Táto zmluva sa potom priloží k žiadosti o zápis do Registra výrobcov obalov.

    Podrobne sa o týchto, ako aj ďalších povinnostiach podnikateľov dovážajúcich tovar v obaloch zo zahraničia (výrobcov obalov), dočítate v článku Výrobca obalov môže byť aj bežný podnikateľ – aké má povinnosti.

    Má podnikateľ povinnosti výrobcu obalov aj vtedy, keď kúpi tovar v obale pochádzajúci zo zahraničia na Slovensku?
    Treba dôsledne rozlišovať medzi tým, či si slovenský podnikateľ kúpi tovar v obale priamo zo zahraničia alebo si od iného podnikateľa na Slovensku kúpi tovar v obale, ktorý ho predtým doviezol zo zahraničia. V prvom prípade, teda ak si podnikateľ kúpi tovar v obale priamo zo zahraničia, sa práve on stáva výrobcom obalov a vzťahujú sa na neho všetky súvisiace povinnosti (napríklad nákup monitoru zabaleného v škatuli priamo z českého e-shopu).

    OdpovědětVymazat
  5. Tento zákon sa vsťahuje na slovenské právnické osoby, ktoré si objednávajú tovar zo zahraničia, nie je to zákon pre zahraničných predajcov...to znamená, že ak si súkromná osoba objedná tovar zo zahraničia, nie je viazaná týmto zákonom. Vzťahuje sa len na firmz, a to na slovenské firmy, ktoré sa majú povinnosť registrovať ako dovozcovia, a tým pádom ako produkovatelia odpadu.
    Jednoznačne sa ten zákon nevzťahuje na Vás ako predajcov ani na súkromné osoby, ako nakupujúce. To znamená, že kľudne môžete predávať na Slovensko, bez toho, žeby ste porušili alebo obišli zákon. Ak by ste predaj uskutočnili slovenskej firme, tak tá bz sa musela registrovať podľa tohoto zákona...stručne povedané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel máme k dispozici jiné výklady -viz např. zde http://syba.cz/slovensko-spadla-klec

      https://webtrh.cz/352771-nova-pravidla-obaly-odpady-obalu

      Vymazat
    2. Souhlasím s Anonymem...pokud dodáváte své zboží soukromým osobám, tento zákon se na Vás nevztahuje..pokud by si u Vás zboží objednal Slovenský podnikatel, musí zaplatit za obaly, které ON dovezl na Slovensko. Vy jako prodejci nejste dovozci obalů.

      Vymazat
    3. Opravdu nemate pravdu....ikdyz posilate soukrome osobe a praskne to-mate maler !!
      Vyrobce odpadu je KAZDY kdo zasila KOMUKOLUV na Slovensko!!
      Mluvila jsem s firmou, ktera tam likviduje odpad.
      Hodne lidi si to vyklada, jak se jim to hodi, ale jak pisete, ze odpad likviduje ten, co si zb. objedna (dováží), neni to tak.

      Vymazat
  6. Žienky, VLNENÉ SESRY, ten váš výklad jasne hovorí...udíž nikoli česká firma (dodavatel), ale slovenská (odběratel, plnič-balič-ložič) je výrobcem obalu. Poněkud náročný výklad, o nic horší než ten, že česká firma je tou osobou, co uvedla obal na slovenský trh. Stojí také za zvážení prodej na Slovensko s dodací podmínkou EXW: toto řešení prověří obchodní nadání manažerů prodeje, ale značně posílí argument, že „dovozcem“ tudíž firmou uvádějící balené „obaly“ na slovenský trh je slovenský obchodní partner. PRAVNICKA OSOBA - DOVOZCA je produkovateľ obalu. Takže to máte jasne napísané, že Vás sa tento problém netýka. Ak by si od Vás objednal tovar slovenský odberate+, ktorý je právnická osoba, teda firma, naňho sa tento zákon vzťahuje....
    Podľa tohto zákona VY môžte naďalej predávať krásne klbká aj na Slovensko.

    OdpovědětVymazat
  7. Zákon č. 119/2010 Z. z. o obaloch a o zmene zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o obaloch“) upravuje, okrem iného, práva a povinnosti právnických osôb a fyzických osôb pri nakladaní s obalmi a pri zbere a zhodnocovaní odpadov.

    Povinnou osobou v zmysle zákona obaloch je fyzická osoba podnikateľ a právnická osoba podnikajúca na územi SR

    Jasnejšie to už nejde ani napísať. Naozaj sa na Vás ten zákon nevzťahuje... Takže bez akýchkoľvek obáv môžte zasielať tovar aj na Slovensko....

    OdpovědětVymazat
  8. Přeji pěkný den, letos mělo údajně dojít ke zmírnění slovenského Zákona 79/2015 Sb. o odpadoch, uvažovala jsem, že bych snad mohla obnovit odesílání zásilek na Slovensko , které jsem kvůli tomuto zákonu před lety zrušila.Protože informace nebyly zcela jasné , tak jsem napsala dotaz přímo na Ministerstvo životného prostredia a zeptala jsem se. Napsala jsem jim, že provozuji malý internetový obchod - prodávám galanterii,vlnu,pletací jehlice, háčky apod a šlo by o pár balíků za rok.Takže, Zákon se sice velmi lehce zmírnil,ale když bych nyní chtěla poslat na Slovensko i jen jeden balík za rok, tak stejně se musím registrovat na MŽP SR, jako výrobce odpadu, ale ještě předtím bych si musela na Slovensku najít zplnomocněného zástupce,(právnickou osobu, nebo živnostníka se sídlem na Slovensku) protože nepodnikám na Slovensku.Zplnomocněný zástupce samozřejmě tuto službu zdarma dělat nebude.(Dříve chtěl tento zástupce 100€ za registraci, kromě dalších měsíčních plateb, které se pohybovaly podle firem od 30-50€ měsíčně, i když jste neposlali ten měsíc balík žádný.)Po celý rok se pak musí vést evidence odeslaných odpadů v zásilce (papír,karton,plast atd.) A jednou za rok je povinnost poslat na slovenské MŽP hlášení - evidenci ,jaké odpady jsem za předchozí rok na Slovensko poslala, co do třídění , jejich hmotnosti, atd.

    Takže pro mě z toho jednoznačně vyplývá to, že na Slovensko zásilky i nadále posílat nebudu.

    Pro vaší informaci,že to tak opravdu je.. včerejší odpověď z oddělení MŽP odbor odpadového hospodárstva | sekcia environmetálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva:

    Dobrý deň,

    problematikou odpadov sa zaoberá zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

    V zmysle § 52 ods. 11 tohto zákona ste považovaná za výrobcu obalov.

    Ako zahraničný výrobca (nemáte sídlo alebo miesto podnikania na území SR) je potrebné, aby ste si stanovila splnomocneného zástupcu.

    Tento splnomocnený zástupca musí byť právnická osoba alebo fyzická osoba- podnikateľ, ktorá má na území SR sídlo alebo miesto podnikania.

    Tu odporúčam pozrieť § 27 ods. 18 až 20 zákona o odpadoch.

    Keď budete mať určeného splnomocneného zástupcu, vyplníte registračné tlačivo http://www.minzp.sk/oblasti/odpady-obaly/obaly/dokumenty/ a spolu s kópiou splnomocnenia ho zašlete na adresu MŽP SR alebo podáte elektronicky http://www.minzp.sk/o-nas/kontakt/ .

    Keďže predpokladáte, že ročne by tieto obaly nemali presiahnuť hmotnosť 100kg, a teda vzťahuje sa na Vás výnimka podľa § 54 ods. 6 zákona o odpadoch, ostávajú Vám ešte 2 povinnosti zo zákona.

    1. Priebežne počas roka si budete viesť evidenciu, koľko ste uvideli na trh SR (evidenciu upravuje § 15 vyhlášky č. 366/2015 Z. z. )

    2. A z tejto evidencie potom vyplníte ohlásenie (príloha č. 16 vyhlášky č. 366/2015 Z. z.), ktoré zašlete na MŽP SR ku dňu 28. 2.

    podpis zodpovědné úřednice MŽP SR.


    Přeji všem pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážená paní Robková, děkujeme za Vaše vyjádření, potvrdila jste naši domněnku, děkujeme!

      Vymazat
    2. Dobrý den, rádo se stalo. Pěkný den všem.

      Vymazat
  9. Áno, je to v zákone, a zas opakujem, tento zákon platí len pri predaji zo zahraničia právnickým osobám alebo podnikateľom na Slovensko. Keď si v Čechách kúpi obyčajný človek čokoľvek, nevzťahuje sa tento zákon ani naňho, ani na predajcu v ČR, a je jedno, či je podnikateľ, alebo súkromná osoba. Treba si prečítať celý zákon...http://www.epi.sk/zz/2015-79#p27 V prípade, ak by sa mal tento zákon vzťahovať na zahraničných e-shopových predajcov, tak e-bay. ali expres a týmto podobné obchody by s určitosťou skrachovali, rovnako aj veľa českých e-shopov, kde som tento rok urobila niekoľko nákupov, a jednalo sa o normálne s.r.o, a s istotou viem, že ani jedna nie je registrovaná na ministerstve....nakoľko zoznam je dostupný. Ak by takéto e-shopy predávali svoj tovar slovenským firmám, tak tam je registrácia už potrebná.
    Len ma mrzí, že hoci Vám bola poskytnutá informácia, zrejme otázka, ktorej sa mala týkať, nebola presne formulovaná. V zákone je to jednoznačne povedané.
    A malá poznámka, nie ten,čo predáva do zahraničia má poznať zákony krajiny, kam jeho tovar smeruje, ale ten, čo nakupuje má ovládať zákony svojej krajiny, kam tovar prijíma.
    Prajem veľa úspechov!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, můj dotaz na MŽP SR zněl takto: Dobrý den, provozuji v ČR internetový obchod - prodávám galanterii,vlnu,pletací jehlice, háčky apod. V poslední době mě oslovují zákaznice ze Slovenska, že by chtěly u mě nakupovat některé zboží, zpravidla se jedná o vlnu. Můžete mi prosím, poradit, jaké musím splnit legislativní podmínky, zda se např. musím registrovat, jako prodejce, podle zákona č. 79/2015 Z. , když budu na Slovensko posílat zboží v papírových kartonech (nových i recyklovaných) a kde se případně mám registrovat?...
      Na tento dotaz bylo odpovězeno tak, jak jsem uvedla nahoře.
      Sama bych ráda na Slovensko zboží znovu posílala, zrovna včera mi volala jedna zákaznice,tento stav, kdy slovenské zákaznice odmítám mě vůbec netěší, ale musím dodržovat zákon. Samozřejmě mi to nedá a proto jsem před chvíli znovu napsala na MŽP SR, zda jsem jejich odpovědi rozuměla správně, versus Váš výklad.Opětovně jsem napsala: že provozuji v Čechách internetovou galanterii , jsem OSVČ a prodávat tj. zasílat balíčky s vlnou, jehlicemi, háčky apod. jsem chtěla jen koncovým slovenským zákaznicím, nikoliv obchodovat s firmami, nebo je zasílat firmám.
      Jakmile mi pracovnice MŽP SR odpoví, dám zde vědět. Hezký den všem.

      Vymazat
    2. Přeji pěkný den.Plním slib,který jsem Vám zde dala a zároveň se omlouvám, že to trvalo, ale MŽP SR mi odpovědělo až dnes, po mé další prosbě o odpověď na dotaz, který jsem jim poslala před měsícem. Zde kopíruji můj opětovný dotaz,který jsem posílala vč.informace od Anonymní a zároveň odpověď pracovnice z Odboru odpadového hospodárstva na celý tento dotaz.

      DOTAZ:
      Dobrý den, jedna slovenská zákaznice v diskusi ohledně této problematiky napsala, že si Vaší odpověď vykládám špatně, respektive, že jsem zřejmě špatně formulovala svůj dotaz k Vám.Prý, že to, co uvádím, neplatí pro mě,ale jen pro firmy, které obchodují na Slovensku s firmami. Její vyjádření kopíruji níže. Pro jistotu upřesňuji to, co jsem uvedla ve svém prvním dotazu , že provozuji v Čechách internetovou galanterii , jsem OSVČ a prodávat tj. zasílat balíčky s vlnou, jehlicemi, háčky apod.... jsem chtěla jen koncovým slovenským zákaznicím, nikoliv obchodovat s firmami, nebo je zasílat firmám... a zda tedy tomu správně rozumím a zda se na mě opravdu vztahuje Vaše vysvětlení této záležitosti ve smyslu Zák. 79/2015 Sb. o odpadoch tj. povinnost registrace, zvolení zplnomocněného zástupce a hlášení evidence.

      Děkuji zdvořile za Vaší odpověď.
      :
      Áno, je to v zákone, a zas opakujem, tento zákon platí len pri predaji zo zahraničia právnickým osobám alebo podnikateľom na Slovensko. Keď si v Čechách kúpi obyčajný človek čokoľvek, nevzťahuje sa tento zákon ani naňho, ani na predajcu v ČR, a je jedno, či je podnikateľ, alebo súkromná osoba. Treba si prečítať celý zákon...http://www.epi.sk/zz/2015-79#p27 V prípade, ak by sa mal tento zákon vzťahovať na zahraničných e-shopových predajcov, tak e-bay. ali expres a týmto podobné obchody by s určitosťou skrachovali, rovnako aj veľa českých e-shopov, kde som tento rok urobila niekoľko nákupov, a jednalo sa o normálne s.r.o, a s istotou viem, že ani jedna nie je registrovaná na ministerstve....nakoľko zoznam je dostupný. Ak by takéto e-shopy predávali svoj tovar slovenským firmám, tak tam je registrácia už potrebná.
      Len ma mrzí, že hoci Vám bola poskytnutá informácia, zrejme otázka, ktorej sa mala týkať, nebola presne formulovaná. V zákone je to jednoznačne povedané.
      A malá poznámka, nie ten,čo predáva do zahraničia má poznať zákony krajiny, kam jeho tovar smeruje, ale ten, čo nakupuje má ovládať zákony svojej krajiny, kam tovar prijíma.
      ....
      Odpověď pro délku textu v dalším příspěvku.

      Vymazat
    3. ODPOVĚĎ MŽP SR NA TENTO DOTAZ:
      Dobrý deň,
      podľa § 52 ods. 11 zákona o odpadoch

      (11)

      Výrobcom obalov je fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá

      a)používa obaly na balenie tovaru alebo plní tovar do obalov a uvádza na trh tento tovar pod svojou obchodnou značkou,

      b)je osobou, pre ktorú sa tovar balí alebo plní a pod ktorej obchodnou značkou sa tovar uvádza na trh,

      c)uvádza na trh tovar v obaloch iným spôsobom, ako podľa písmen a) a b) alebo prepraví alebo si nechá prepraviť cez štátnu hranicu Slovenskej republiky tovar v obaloch a uvádza ho na trh alebo do distribúcie v Slovenskej republike,

      d)ako distribútor uskutočňuje odplatné alebo bezodplatné odovzdanie obalu konečnému používateľovi na bezprostredné zabalenie tovaru,

      e)ako distribútor používa obal na zabalenie distribuovaného tovaru alebo jeho časti alebo na naplnenie distribuovaným tovarom, alebo

      f)uvádza na trh obaly s výnimkou osoby, ktorá dodáva nepoužité prázdne obaly osobám uvedeným v písmene a), b) c), d) alebo e) alebo osobe, ktorá balí alebo plní tovar pre osobu podľa písmena b).



      Podľa § 27 ods. 18 zákona o odpadoch

      Výrobca vyhradeného výrobku, ktorý nemá sídlo alebo miesto podnikania v Slovenskej republike, ustanoví na plnenie povinností uložených týmto zákonom, prostredníctvom splnomocnenia podľa odseku 19, splnomocneného zástupcu, ktorým je právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ a ktorá má sídlo alebo miesto podnikania v Slovenskej republike.



      Zákon nerozlišuje či sa tovar uvádza na trh priamo konečnému používateľovi – fyzickej osobe, zákazníkovi alebo ďalšej spoločnosti.



      V zmysle zákona o odpadoch ste výrobcom obalov.



      To, že niektoré spoločnosti nie sú zapísané v zozname znamená len to, že nedodržujú zákon.

      Následuje podpis pracovnice MŽP SR

      25.4.2018
      .................
      Odpověď pracovnice potvrdila již dříve potvrzené...bohužel.

      Přeji všem pěkný den.

      Vymazat
  10. ...ať žije EU ... všechno nám velice usnadnili :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v tomto případě myslím, že nejde úplně tak o EU.Zákony o odpadech platí v celé Evropě a všichni se jimi musí řídit.Všichni chtějí samozřejmě zpracovávat co nejméně odpadů z důvodů finančních a ekologických. Základ je od EU samozřejmě jasný, ale rozpracování do legislativy, to už si pak dělá každá členská země sama .Některá ten základ hodně zpřísní, jiná ne, některá ho rozpracuje velmi podrobně, jiná nechá povinný základ, někde je přenesena hlavní povinnost jen na výrobce atd.

      Vymazat
  11. Dobrý deň,

    dovolím si pridať svoj názor a to ten, že slovenský zákon č. 79/2015 Z.z. o odpadoch sa na vás nevzťahuje, nakoľko z právneho hľadiska nie ste podnikateľkami podnikajúcimi na území SR. Na to, aby ste nimi boli, by ste museli mať živnostenské oprávnenie podľa slovenského živnostenského zákona.

    §5 ods. 3 živn. zákona:
    Fyzická osoba s bydliskom alebo právnická osoba so sídlom mimo územia Slovenskej republiky (ďalej len "zahraničná osoba") môže na území Slovenskej republiky prevádzkovať živnosť za rovnakých podmienok a v rovnakom rozsahu ako slovenská fyzická osoba alebo slovenská právnická osoba, ak z tohto zákona alebo z iného osobitného predpisu nevyplýva niečo iné.
    §10 Živnostenské oprávnenie: Oprávnenie prevádzkovať živnosť (ďalej len "živnostenské oprávnenie") vzniká právnickým osobám už zapísaným do obchodného registra, právnickým osobám, ktoré sa do obchodného registra nezapisujú, a fyzickým osobám s bydliskom v členskom štáte Európskej únie alebo v členskom štáte Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj dňom ohlásenia, alebo ak je v ohlásení uvedený neskorší deň začatia živnosti, týmto dňom;

    To, že zasielate svoj tovar na územie SR z vás teda bez splnení ďalších podmienok nerobí podnikateľkami na základe slovenského živnostenského zákona na území SR.

    Slovenská živnosť by vám vznikla až ohlásením slovenskému živnostenskému úradu.
    Z toho ďalej vyplýva, že pokiaľ zákon o odpadoch ukladá výrobcom obalov (t.j fyzickým osobám-podnikateľom a právnickýcm osobám), ktorí nemajú v SR sídlo alebo miesto podnikania povinnosť ustanoviť splnomocneného zástupcu, musí sa jednať o výrobcu podnikajúceho na území SR a to takého, ktorý má síce "slovenské" živn. oprávnenie, ale v SR nemá sídlo, ani pobočku), nakoľko len takúto "slovenskú" osobu možno podriadiť slovenskej legislatíve.

    Neviem, či je toto vysvetlenie pre vás užitočné, v každom prípade, je škoda, keby ste aj vy a aj my ako zákazníčky o možnosť posielať vaše klbká na Slovensko naozaj definitívne prišli.

    Helga

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry den mile VS, dalo by sa objednat zo Slovenska a ship to: Zasielkovna v Brne? Moznost vyzdvihnutia balicka pocas vikendovej navstevy Brna, trebars zasielkovna na Hl. Nadrazi alebo zaielkovna v OC Letmo? Su otvorene aj pocas vikendov. Brno je na skok z Bratislavy a vas showroom je otvoreny pocas pracovnych dni, osobny odber je komplikovanejsi.

    Dakujem za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to určitě jde, zadáte si při objednávce Zásilkovnu v Brně a my tam balíček pošleme:-)

      Vymazat
  13. My jsme ve firmě taky chvíli zasílali na Slovensko, ale nakonec jsme tu možnost zase zrušili. Té legislativy kolem je tolik, že se to kvůli desítkám balíkům ročně nevyplatilo. Navíc přepravci do zahraničí nefungují tak, jak by měli. A do toho všeho zpracovávat roční hlášení za odpady 2021 a 2022 v Čechách i na Slovensku. Já ekologii a snižování objemu odpadů na jednu stranu chápu, ale na druhou stranu je kolem toho tak zbytečná agenda, až se člověk musí divit. ;-)

    OdpovědětVymazat