pondělí 30. ledna 2017

KAL Pavement


Co je to KAL?
KAL - neboli Knit Along - je společné pletení jednoho návodu. Společné pletení je především velká zábava, kdy pletařky (pletaři:-) sdílí své pokroky v pletení, fotky, dotazy...

Chci se přidat, co mám pro to udělat?
Je potřeba si koupit návod na Ravelry: http://www.ravelry.com/patterns/library/pavement-2
Autorkou návodu je Veera Välimäki. Návod je v angličtině. Vlněné sestry poskytnou podporu návodu na blogu a ve facebookové skupině Pleteme s Vlněnými sestrami.

Mám koupený návod, co dál?
Na začátku projektu je potřeba vybrat tři věci - přízi, k ní odpovídající jehlice a také velikost.

Návod je psán pro tloušťku příze fingering, vzorek má velikost 22 ok na 10 cm.
Chtěly jsme mít svetřík "hutnější" než originál, proto jsme zvolily o něco silnější přízi - tloušťku "sport" - Malabrigo Arroyo.

Jak jsme psaly již v úvodním článku ke KAL Pavement - po zvolení příze je třeba určit vhodnou velikost jehlic. Tu zvolíme upletením a blokováním vzorku. Tělo a rukávy svetru budeme plést těmito jehlicemi, okraj jehlicemi o půl čísla menšími.

Návod je napsán pro 6 velikostí. K určení velikosti svetříku se orientujeme  s pomocí změření obvodu přes prsa a porovnáním s údaji, které jsou v návodu uvedené. V návodu jsou uvedeny jak rozměry v palcích, tak v centimetrech. Svetřík je navržen jako volnější a autorka doporučuje k obvodu přes prsa přičíst 12 cm a podle tohoto výsledného součtu zvolit velikost. Velikost zvolíme také podle naší představy o svetříku - zda jej chceme více na tělo nebo volnější.
Po zvolení velikosti se v návodu orientujeme vždy pořadím naší velikosti - tedy např. velikost M je třetí, tedy vždy 3. údaj v návodu je určen pro velikost M.

....a můžeme nahodit:-)
Pro nahození použijeme jehlice přibližně o půl čísla menší než pro pletení těla.
Nahazujeme 124 (124,128,128,132,132) ok  metodou s dlouhým koncem
Pletení spojíme do kruhu, umístíme značkovač a upleteme 2 řady vroubkem (1 řadu hladce, 2.řadu obrace). Pak začneme průkrčník tvarovat pomocí zkrácených řad. V návodu je použita metoda "wrap and turn". Návod najdete na tomto videu:


Na fotografii vidíme, jak nám zkrácené řady přidají objemu v zadní části průkrčníku. 


Výstřih díky tomu spadne vpředu mírně dolů a vytváří pěkný tvar.



Jakmile jsme dopletly okraj průkrčníku, budeme pokračovat v pletení většími jehlicemi.
V následující řadě si značkovači označíme místa, kde budeme přidávat na raglán, jsou celkem 4.

U tohoto svetříku se přidávání dělá trochu netypicky na čtyřech místech a to v každé řadě.
Na fotografii vidíme linii přidávání a na druhé fotografii detail přidávání.



Metodu přidávání za příčnou nit najdete na tomto videu.



V momentě, kdy dokončíme rozšiřování raglánu, se nám může zdát raglán příliš malý. Ale konstrukce návodu je promyšlená a k dosažení dostatečné šíře dojde v následujícím kroku. Oddělíme části mezi značkovači u míst přidávání na pomocnou přízi a nahodíme požadovaný počet ok pro vytvoření rukávového otvoru.


Pro nahození používáme metodu zpětné smyčky:



V momentě, kdy máme nahozené oka na rukávové otvory si můžeme svetr poprvé vyzkoušet:-)

 

Nyní nás čeká pletení těla svetru - hladce do délky 40 cm.

Spodní lem svetříku je ozvláštněný obloučky, které se pletou opět pomocí zkrácených řad, metodou "wrap&turn" (viz video nahoře). Celkem na každé straně budeme mít 10 otočení s obtočenými oky.


Místa otočení se poté přeplétají  a zároveň se obtočená příze nabírá a splétá s okem, vše je na videu o zkrácených řadách. V tomto místě se v návodu také přidávají oka, aby se oblouček otevřel a nekroutil.

Na následující fotce jsou vidět "zpracované" zkrácené řady v části, kdy je nejdříve obtočené oko a za ním následuje dírka.


V části, kde dírky jsou před obtočenými oky, je možné plést podle návodu nebo podle alternativního postupu, kdy spleteme nabranou přízi s následujícím okem za zadní nit.Tím se oko stočí doleva a kopíruje křivku lemu.


Celý okraj se poté obplete vroubkovým vzorem (1 řada obrace, 1 řada hladce).


A zbývají nám rukávy!

Rukávy nasazujeme takto:
Oka, která jsme měli na pomocné přízi, umístíme na ponožkové jehlice. Nabereme 13 (15, 17, 22, 27, 33) ok směrem od středu  podramenní nahozené části k okům na jehlicích, upleteme hladce oka na jehlících a nabereme a upleteme 13 (15, 17, 22, 27, 33) směrem ke středu podramenní hrany. Umístíme značkovač pro začátek řady a měli bychom mít 56 (60, 66, 76, 88, 100) ok.

Pleteme 5 cm hladce.

Ujímací řada: h2, ssh, h k posledním 4 okům, spl2h, h2.
Opakujeme ještě 3x po 5 cm.
 Pokračujeme v pletení rukávu dokud neměří 30 cm. Poté změníme jehlcie na menší číslo a upleteme vroubkem okraj v délce cca 5 cm.

A takto dopadl Pavement v provedení Vlněných sester!


Více fotografií najdete zde.


27 komentářů:

  1. Ahoj holky, mám ten svetr na raverly v oblíbených, ale jediné, čeho se bojím, že přes prsa a ramena bude super, ale ta velikost mi nebude přes břicho a boky, tam mi bude obrovský.... mám velká ramena a prsa.... tož zvažuju jestli do toho jít nebo nejít. Přijde mi totiž kolem boků takový jako vlající....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Hnako, je to takový střih. Myslím, že se to ale dá vždy tvarovat po bocích, však to nebude tvuj první svetr:-) Nebo si vybrat jiný návod:-)

      Vymazat
  2. Ahoj holky, vcera som si spravila vzorky na urcenie velkosti ihlic, kazdy z ineho klbka a kazdy je farebne iny. Striedate pri pleteni klbka? Ak ano, ako na to? Mahu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to řeším tak, že měním pouze u přechodů, tzn. když se blížím ke konci klubka, začnu prohovat s druhým, aby tam nebyla ostrá čára

      Vymazat
    2. Diky moc, Katko! A ako ich pruhujes? len jednoducho vymenis klubka alebo na to treba nejaky trik?

      Vymazat
    3. Jen prostě střídám po pruzích klubka, třeba po 1 řadě a pak po dvou a tak nějak, nemám na to žádný pravidlo:-)

      Vymazat
    4. Super, dakujem krasne za radu, Katko! :)

      Vymazat
  3. Zdravím:-) Chtěla bych se zeptat, jakou vhodnou přízí od vás zvolit, aby byl svetřík "lehci", prostě takový ten jarní, případně na letní večery. Díky za radu 😉 Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud chcete vyloženě lehký, tak zvolte Malabrigo Sock nebo Mechitu ...

      Vymazat
    2. Moc díky, mrknu na odstíny 😊

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Návod kúpený, a teraz musím vybrať nejakú priadzu ... teším sa!

    OdpovědětVymazat
  5. tak já teprve teď návod koupila.....budu asi pozadu,ale to neva..já vás ještě dohoním...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme rády, že se přidáte:-) My při pletení nesoutěžíme:-)

      Vymazat
  6. Moc Vas obě zdravím, před měsícem jsem se přidala k Vašemu Kalu, ale už jednou jsem od prsou párala, protože se mi nedaří vychytat velikost.Přízi mám Malabrigo Arroyo - archanděla:D. Kolem prsou mám 92cm (zvolila jsem tedy velikost M), collar jsem pletla na jehlicich velikosti 3, sedlo a tělo svetru pak na jehlicich vel. 5. Svetřík se mi zdá volný, takže teď nevím zda párat (zvolit menší velikost svetru tedy S, nebo zvolit jiné jehlice) a nebo vydržet (jakou máte zkušenost s touto přízí, srazí se trošku, nebo naopak povolí?) Potřebuji radu, pomoc...nedaří se mi. :( Moc Vám děkuji. Je to můj první svetr. Na ravelry mám fotky v profilu Nalenka121. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to nás mrzí, že se Vám to nedaří. jehlice 5 musíte mít kvuli vzorku? Je to na Arroyo hodně vleké číslo jehlic, já pletu na 4. Arroyo se určitě nesrazí, spíše se vytáýhne nošením, takže já bych bohužel poradila vypoárat a plést M ale na 4 kách. :-)

      Vymazat
    2. Oprava sedlo a tělo svetru pletu na jehlicich 3,75mm.

      Vymazat
    3. Možná tedy ještě zmenším velikost svetru na S. Ta příze je opravdu hezká, dělá moc hezký vzorek, takže svetr už vidím hotový, ale ale. :)

      Vymazat
    4. Jasně, bylo m ito hodně divné:-) No tak jedině zmenšit velikost. Musím upozornit, že tento svetřík je navržený jako volný - proto se v návodu volí ta větší veliksot, je tak zamýšlen, takže pokud ho chcete na tělo je třeba plést menší velikost asi:-)

      Vymazat
    5. moc dekuji, je to zkouska trpelivosti :)

      Vymazat
  7. Ja som s návodom bola spokojná, dokonca veľmi pekne sedí celý svetrík, čoho som sa dosť bála ....

    OdpovědětVymazat
  8. Milé SESTRY, vím, že už máte kal hotový, ale teď jsem si jej teprve koupila a chtěla bych Vás poprosit o pomoc sa překladem. Co mám pro to udělat? Díky za odpověď Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kal ještě hotový nemáme:-) s překladme rády pomůžeme, ale víceméně je vše zde na blogu. Pokud nerozumíte nějaké konkrétní větě, napište přímo ji, takto obecně nevím, s čím potřebujete pomoci. Celý návod přeložený nemáme a překládat nebudeme.

      Vymazat
  9. dobrý den, chtěla bych si svetřík uplést, vypadá krásně, ale ještě jsem nikdy na raverly nenakupovala, můžu poprosit o pomoc? díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pro nákup na Ravelry je třeba mít účet u PayPalu nebo lze nakupovat přes kreditní kartu. Bohužel nákup návodů my nezprostředkováváme, zkuste poprosit o pomoc někoho v okolí, kdo má PayPal, pokud ho nemáte. Jamile máte PayPal, nákup je již na tři kliknutí - VS

      Vymazat
    2. dobrý den, tak se mi to nakonec zdařilo, návod jsem koupila, teď ho studuju a jen vybrat tu správnou přízi, jinak díky

      Vymazat