pátek 1. srpna 2014

Vlněný výlet do Amsterdamu

Po měsíčních blogových prázdninách jsme zpět a přinášíme Vám krátkou reportáž o galanteriích v nizozemském městě Amsterdam, které jsme zkraje července navštívily.

Naším hlavním cílem byla galanterie Penelope Craft, kterou známe především díky našemu oblíbenému designerovi Stephenu Westovi. Ten v Penelope Craft pořádá workshopy a přestože jsme neměly možnost ho v Amsterdamu vidět a potkat, návštěva to byla ve všech směrech velmi okouzlující a inspirativní.


Galanetrii Penelope Craft vlastní dvě kamarádky, z nichž Maline je původem z USA a i to je  možná příčinou toho, že má v nabídce téměř kompletní spektrum luxusních a kvalitních amerických přízí - Madelinetosh, Malabgrigo, Cascade Yarns, Quince&Co - zkrátka pletařský Mont Everest:-) Vedle těchto prodávají také některé typy přízí od evropských firem Schoppel, Lang Yarns, GGH a další. Spolu s širokou nabídkou jehlic a příslušenství značky Knit Pro a dalších drobných vychytávek (stuhy, knoflíky, hotové šátky) to vše dělá z Penelope Craft pravý pletařský ráj a místo, kde člověk může velmi snadno strávit i několik hodin:-).

Nádherný prostor obchodu a jedna z jeho majitelek:-)

...barevná škála Madelinetosh Merino Light byla tak vyčerpávající, že vybrat si byl velký oříšek....

 Madelinetosh DK


BC Garn

Cascade Yarns

 Příze prodávaná na metry...

 oddělení Malabrigo

Malabrigo Rios


Létt Lopi

...drahý Stephen:-)



 Malabrigo Rasta







Quince&Co

...skromné oddělení s přízí Donegal/Lang Yarns

... krásný prostor pro pořádání workshopů....


Kromě Penelope Crafts je v centru Amsterodamu k vidění ještě galanterie De Afstap. Zde prodávájí zcela kompletní sortiment přízí Rowan, z nichž můžete některé nalést i v našem eshopu.


 


Obdivovaly jsme především rozsáhlou knihovnu s pletařskou tématikou.




Z Amsterdamu jsme se vrátily nejen odpočaté, ale hlavně plné nové inspirace a nápadů - výlety za vlnou určitě stojí za to a můžeme je všem jen doporučit:-) Když jsme přemýšlely nad tím, čím nám amsterdamské galanterie učarovaly, byla to určitě šíře jejich nabídky a krásné interiery.....nemohla nám ale uniknout jedna věc - ani v jedné z nich se nedá koupit ani jeden jediný metr akrylu....:-)


Na našem výletě jsme si splnily všechny naše sny kromě jediného - nemohly jsme plést v letadle :-)) Představte si, že někteří lidé si myslí, že "pletací dráty" jsou zbraň!:-)


Cestování milujeme, přesto podzim se blíží, balíky z Německa již dorazily a my se těšíme, že budeme klubíčka posílat na cestu za Vámi. Keep knitting! 

13 komentářů:

  1. Kdeže loňské akrylové sněhy jsou, že? Je skvělé, že už se, i díky Vlněným sestrám, dají i u nás koupit příze, které vídáme na zahraničních blozích. Vždycky se musím pousmát, když vidím ponožky z tolik v USA rozšířené a oblíbené příze "Q" .
    Vsadila bych se, že je ještě jedna věc v amstr. obchodě a u nás rozdílná: paní majitelce zjevně nevadilo, že jste strávily v obchodě opakovaně hodně času, osahaly snad všecka klubka a nenakoupily za tisíce. Nejspíš byla potěšena zájmem o svůj obchod a zboží a zvyklá na vybíravé zákaznice.
    Dnes jsem kupovala v galanterii nějaké drobnosti a paní prodavačka v silonovém plášti vypadala, že ji výrazně obtěžuji. :-( A tunu akrylu chránila pultem a vlastním tělem. Ostatně jako vždycky, ani jsem nečekala nic jiného.
    Všem příjemným a kreativním obchodnicím zdar! Petra


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za ocenění:-) Opravdu mám pocit, že jsme tam nikomu nevadily:-)to máš pravdu:-)

      Vymazat
    2. Tak to znám. U nás v galanterce mají snad jenom akryl, párkrát jsem tam narazila na bavlnu, ale to musel mít člověk štěstí a chtít max. 1 či 2 klubíčka o a taky tam mají občas Merino od Vlnapu. Jinak mi přijde jak za socialismu. Prodavačka a majitelka v jedné osobně není schopna říct, co jí přijde. Neobjednává si sama, ale dováží jí vlnu z velkoobchodu a ona netuší co přivezou. Nechápu jak může vydělávat.
      Jinak tiše závidím. Do takového obchůdku bych chodila každý den.

      Vymazat
  2. Nádhera, mé konto má štěstí, že jsem tam nebyla:-) Ty barvy... Tak snad časem (za 30let) to tu bude standard... Vaše Mia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šokda, že jsi nebyla s námi:-) to by sis fakt užila. A pevně doufám, že to tu bude standart mnohem dřív, aspn trochu na tom pracujeme:-)

      Vymazat
  3. jé to je krása. pletu krátce, začínala jsem na akrylu a kouzlo jiných materiálů teprve objevuji... a stojí to za to :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za nakouknutí ;-) Pletení, respektive háčkování v letadle mi letos na dovolené silně chybělo, let trval 6,5 hodiny a by se toho stihlo... Ale přízi i kus už hotového šálu jsem stejně brala s sebou do letadla, měla jsem strach, že ba se třeba kufr mohl ztratit, v tom jsem měla jenom háček :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Těším se na podzim, na workshopy, na balíky z Německa...
    Zatím si ale užívám léta, ve kterém mají klubíčka pevnou a jistou pozici.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj holky, krásný krámek a vydařený výlet.
    Můžete mi poradit. Z jaké vlny by se dala uháčkovat deka přes postel. Informace hledám na blogách. Některé blogerky háčkují z Merina od Vlnapu, jiné z akrylu taktéž od Vlnapu. Také jsem někde viděla deku z Elianu Nicky. Petra Kotrisová na svém blogu háčkovala ze Scarlet, tedy ze 100 % bavlny. Pořád pátrám a hledám, ale nějak nemůžu najít tu pravou vlnu.
    Dík Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terezo,
      možností je strašně moc a odráží se to vše od toho, kolik do ní chceš investovat a co od ní očekáváš:-). Já jsem deku dělala z Lady Luxus od Vlnapu (http://vevka.blogspot.cz/2013/01/tadadadaaaaaaaaaa.html) a přes postel mi to přijde ideální varianta poměr cena/výkon a je pevná. Určitě by to ale šlo i z dalších tebou navržených materiálů, pokud bys do nich chtěla investovat, z bavlny i Merina bude jistě jemnější - sama to pokládám za zbytečné u přehozu na postel, ale může se to líbit. Elian Nicky mi přijde hodně jemný na přehoz, vhodnější třeba na dětskou deku. Já se teď chystám na velký přehoz jako svatební dar a asi bude z nějakého Dropsu - Lima nebo Karisma - až budou mít slevy, mám na to ještě rok:-) ale to jednou za život, taková záležitost:-) Zdraví Katka

      Vymazat
  7. Katko, právě že je to jak píšeš jednou za život. Proto důkladně vybírám materiál. Chci abych přehoz mohla hodit do pračky a vyprat, vlna neplstnatěla, nevytahovala se a i po 10 vyprání vypadala hezky. Také bych časem chtěla udělat přehoz přes postel pro malou a malého. Taktéž z nějakého trvanlivějšího materiálu. Koukala jsem na Drops. Vypadají krásně jenom vůbec netuším jak velká spotřeba by byla na přehoz. Možná zkusím udělat jeden vzorový čtvereček z Merina od Vlnapu, zvážím a pak propočítám spotřebu. Také mám čas, takže když to nebude letos, tak se nic nestane. O přehozu uvažuji už asi 2 roky.
    Krásné prázdniny Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, na můj přehoz jsme spotřebovala 32 klubíček lady, tzn. 7300m - tzn když bys to měla např. z Merina od Vlnapu to je cca 70 klubek (2500Kč). Drops bude ještě trochu víc peněz:-)

      Vymazat
  8. Četla jsem, že si do letadla lze vzít dřevěné jehlice (ale bez kovových koncovek). Co je na tom pravdy nevím. ;-) Můžete vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat