čtvrtek 8. května 2014

Svátek matek aneb "plést mě naučila maminka"



Vlněné sestry jistě nejsou jediné ženy, které plést naučila jejich maminka. Toto předávání dovedností, koukání pod ruku, učení se ...mezi generacemi, pokládáme za něco krásného.
Slavíme s Vámi o tomto víkendu svátek všech maminek - v sobotu a neděli 10.-11.5. 2014
v našem eshopu poštovné v ČR zdarma (nejen pro maminky)!

 Crochet Class by Mary Cassatt (1844-1926)
Natasha Richardson practices her knitting under the tutelage of her mother, actress Vanessa Redgrave, in 1968 in Rome

4 komentáře:

  1. Hezký večer, prima akce :-) Mě naučila maminka mé maminky háčkovat a maminka mého tatínka plést, mojí maminku naučit to se nikomu nepovedlo, ale spíše jí to nebavilo :-). Ale jsem už také maminka, co doufá, že její dcerka (5) se to brzy od ní bude učit... zatím se občas ptá, zda až bude velká, jestli bude mít svoje klubíčka nebo moje... Díky za prima akci k velkému svátku, nedávno jsem zrovna mamince pletla čepici a moc ráda, takže vlastně je dobře, že to neumí, protože bych jí takový dárek asi jinak nedělala :-). Krásný sváteční večer! Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj holky,
    mě plést a začátky háčkovaní naučila moje maminka a jí nejspíš její babička, která byla skvělá pleteřka. Škoda, že jsem ji nezažila. Zemřela dřív, než jsem se narodila, ale mamka s babičkou často říkají, že pletení mám po ní. Jim se to nějak vyhnulo. No a moje dcera (skoro 6 letá) už asi rok chce háčkovat a plést. Občas ji to ukáži, ale moc jí to nejde. Tak snad za rok či dva jí to půjde. Teď momentálně se učí šít. Je prima mít mamky, které nám předávají svoje zkušenosti a které můžeme obdarovat mi vlastnoručně vyrobenými dárky. Ty podle mě zahřejí nejvíc a nemusí to být nic velkého. Stačí i maličkost z lásky vyrobená.
    Krásný den matek všem.
    PS: mě už ta moje cácorka dárek dala dneska. Nakreslila mi krásného motýlka na kytičce.

    OdpovědětVymazat
  3. ola ola děvčata ....
    Ano maminka učila i mne. Umí toho dosti. Učila mne plést, háčkovat, vyšívat a aj trocha šít. Je to jedna z mála věcí, kdy si k sobě najdeme cestu. Takže vlastně Díky za to.

    Dnes už mé dvě cácorky sem tam samotné něco zvládnou. Něco ušít, něco uháčkovat, něco uplést či vyšít. Jsou to jen střípky, ale jsem za ně tuze vděčná. Páč ty kusy teprve přijdou. A jsou mi poklady už teď. to mi připomnělo, že mám někde schovanou jednu výšivku, co bych si měla někam zapracovat na památku ;-)
    Děkuji L.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně učily plést a háčkovat maminka, obě babičky i paní učitelky ze školní družiny. Byla jsem ostudou kroužku Šikovné ručičky. Všichni za mými zády lomili rukama: "Po kom je to dítě tak nešikovné...?" Což mne pochopitelně pěkně štvalo. Ale ne zas natolik, abych s tím něco dělala. Prostě do té doby bylo mou prioritou kreslení a malování. Zhruba v patnácti jsem se náhle vrhla na pletení svého prvního svetru, odmítla pomoc všech a cestu si prošlapala sama.
    Nepochybně jsem se však po přeslici naučila, že věci, co stojí za to, nedostaneme hned.

    OdpovědětVymazat