čtvrtek 5. prosince 2013

Slouchy


Anglické slovo "slouchy", které se používá pro popis čepice, nemá v češtině žádný zvukomalebný ekvivalent. Google překladač slovo dokonce vůbec nezná a v překladu slova "slouch" se snižuje k takovým pojmům jako je schlíplost nebo hrbit se.... Ať si překladač říká co chce, taková správně shrbená čepice nesmí v šatníku Vlněných sester chybět a tady je návod pro vás.



Potřebujeme 2 klubíčka příze Mille Colori.
Na kruhové jehlice č. 5 nahodíme 80 ok.
Pleteme 8 řad patentem: 1 oko hladce, 1 oko obrace.
V poslední řadě přidáme 40 ok - tak, že každé druhé oko rozpleteme za zadní nit.
Dále pleteme již jen hladce stále dokola po 30 - 35 řad, čím víc, tím víc "slouchy" čepici máme.
Pak pleteninu rozdělíme pomocí značkovačů na 6 dílů a u každého značkovače spleteme dvě oka.
Tak pokračujeme až nám na jehlicích zůstane cca 8 ok. (V závěru si můžeme čepici přendat na ponožkové jehlice.) Nakonec  ustřihneme dostatečně dlouhý kus vlny, pomocí jehly provlečeme oka a zašijeme.

Užíváme:-)


5 komentářů:

  1. super návod, krásná "slouchy"
    ještě vhodnou přízi vyštrachat a časík najít....

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle mi holky nedělejte. Když upletu "slouchy" nezbude mi dost Mille Colori na svetřík a budu si muset u vás zase doobjednat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné, moc děkuji za návod!
    Můžu se ještě připtat na jeden tip? :) Pletla jsem čepici na kruhových jehlicích, ale bylo přesně poznat, kde se spojují řady - takový zoubek mi tak vznikal. To poslední oko se nějak musí zpracovat, aby ten přechod nebyl tak znát? Nemáte, prosím, nějaký youtube odkaz na toto? Předem moc děkuji za jakoukoliv radu :)
    Hezký den! Jolana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Jolano. Za sebe musím říct, že netuším jak se vám to děje. Sama jsem již čepic na kruhových jehlicích upletla hodně, ale neměla jsme nikdy takovou zkušenost. Prostě pletu pořád dokola, jakoby ve spirále, začátek řady si musím označit značkovačem, jinak nevím, kde je, pletu stále dokola...jen když pletu vroubkový vzor, kde se střídá řada hladce a řada obrace - tak tam je to mírně vidět. Ale na hladkém úpletu by to vidět nemělo být. To jsem moc neporadila, že? Chtěla bych někdy udělat videonávod na čepici, ale to někdy je momentálně bohuželv nedohlednu....:-( :-))

      Vymazat
    2. Katko, ale Vaše zprávička mi bohatě stačí. Znamená to totiž, že to nejspíš dělám dobře. Ano ano, já právě dělala střídání hladce a obrace a tam je to vidět. Ale zmátla mě známá, která se mě ptala, jak to právě dělám. Já do té době nic nedělala, jen pletla dokola :)

      Takže opravdu moc moc děkuji za Vaši zprávičku. Pomohla jste mi moc! :)

      Krásné dny! Jolana

      Vymazat